Varför vegetarisk mat?

Det finns många teorier om varför det ska vara bättre att äta vegetariskt. Det finns naturligtvis flera miljöskäl som berättar om den mängd metan-gas som köttdjur släpper ut. Metan är en växthusgas, som påverkar växthuseffekten och bidrar till klimatförändringarna. Men förutom det, mår människans kropp bättre av att äta en kost utan animaliskt innehåll? Och måste det vara helt veganskt det vill säga helt vegetabilisk kost eller kan man avstå rött kött och det där köttet som smyger in på frukostmackan, kvällsmackan, lunchen med mera?

Är det svårt att bli vegetarian?

För många känns steget att bli vegetarian stort. Det handlar om vanor och kanske bekvämlighet att inte vilja eller orka testa nya vanor. Man är nöjd som det är. Men om jag säger att en vegetarisk kost har stor betydelse för kolestrol och viktminskning och att det har en positiv effekt på den psykiska hälsan, då kan det kanske låta mer intressant. Många som börjar med en vegetarisk kost känner sig hälsosammare får bättre smakupplevelser och går faktiskt ofta ned i vikt.

För att underlätta övergången till vegetarisk kost kan du till exempel börja prenumerera på vegetarisk matkasse där du får färdigplanerade matkassar med recept och råvaror. De flesta stora matkasseföretag har idag minst en vegetarisk matkasse och även den lite mer lättare versionen – Flexitarian kassen där man utesluter rött kött och fokuserar på fisk och fågel samt vegetariska rätter.

Kommer jag behöva äta kosttillskott om jag slutar äta kött?

Många har säkert hört, men det är viktigt med protein, då måste du äta extra tillskott om du ska äta vegetariskt. Ibland kan vissa personer behöva ett tillskott av vitamin B12 men oftast så behövs det inga tillskott alls. I en debattartikel i Aftonbladet så hävdar skribenten dock det motsatta, att veganism/vegetarianism är farligt för människor. Debattören i Aftonbladet skriver följande:Faktum är att animaliskt protein är absolut nödvändigt för att människans tankeprocess skall hålla sig frisk och stark.

Vi måste först reda ut det här med animaliskt och vegetabiliskt protein. De flesta köttdjur vi äter till exempel kor äter ju vegetabilisk kost, det vill säga gräs och annan vegetabilisk föda. Protein består nämligen av vegetabiliska produkter, det vore konstigt att tro något annat. I grönsaker, bönor, ärtor med mera finns mängder av protein som är precis lika bra som det protein som finns i kött. Att äta tillskott kanske behövs om det är så att du äter en alltför ensidig kost och inte varierar dig så mycket, men annars klarar du dig utmärkt med bönor, grönsaker, och andra vegetariska maträtter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *