Gör egen ekologisk barnmat

Har du en bebis som ska börja med smakportioner? Enligt livsmedelsverket finns det vissa saker som barnet ska undvika det första året som till exempel gröna bladgrönsaker och honung. Men annars är det nu som ditt barns smakpalett ska byggas upp. En annan sak som du ska tänka på är mängden salt du använder i maten annars kan du visst använda lite krydda och smaker så att barnet lär sig att mat smakar olika saker. Använd lite salt i barnens mat.

Så förvarar du egen barnmat

Ett tips är att använda sig av en låda för istärningar och lägga upp purén i den. Då är det enklare att “ploppa” ut portioner och värma lite i taget. Du kan även flytta över tärningar i portionspåsar så att du kan frysa in mera mat. Det kan även gå bra att portionera ut lagomstora portioner i plastpåsar direkt eller i glasburkar. Fryser du in i glasburk så måste du tänka på att lämna lite utrymme för att maten kan expandera vid frysning så att inte glasburken exploderar. Det är smidigt att ta med hemmalagad nedfryst mat till bebisen då den håller sig ett bra tag och kan tina lite på väg till att ni ska äta.

Tips på bra barnmatspuré

Det är enkelt att laga egen mat till bebisen. Ett tips kan vara att steka lite köttfärs och sen koka lite potatis broccoli och morot. Mixa ihop allting till en mjuk puré och klicka ut i istärningskartan. Ett annat tips är att använda sötpotatis och morot och ärtor och eventuellt lite fisk. Det är enkelt att tänka ut rätter till barnmat och egentligen kan du använda det som resten av familjen äter men det kan vara mindre saltat och i små bitar eller helt mixat. Du kan med fördel välja att använda ekologiska varor till barnens mat. På Naturskyddsföreningen finns mycket intressant information om varför du ska använda ekologiska matvaror till barnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *