Rädda miljön – ät rätt mat

Sammanfattning – Ät rätt mat

  • Halvera din köttkonsumtion och vi kommer att nå klimatmålet.
  • Metan är en växthusgas och släpps ut i stora mängder från köttindustrin.
  • Det finns idag ett stort utbud av vegetariska alternativ som är mycket snällare mot klimatet än att äta motsvarande kötträtter.

Det kommer att kunna vara möjligt att nå miljömålet med en klimatpåverkan där temperaturen på jorden ökar med max 2 grader om vi börjar tänka till ordentligt på hur vi konsumerar och äter. Vi behöver även se över våra resvanor men i det här inlägget tänkte vi fokusera på maten och vad vi kan göra för att påverka miljön i rätt riktning. I programmet Köttets Lustar med Henrik Schyffert som visades på SVT nyligen så var ämnet kött och hur det påverkar klimatet. Mängden kött vi konsumerar idag är mycket större än för 20 år sedan. Men hur kan vi som enskilda påverka med just vårt val av mat?

Vad gör vår mat med miljön?

Att äta kött var för inte så många år sedan mer av en lyx och det är det fortfarande på många platser runt om på jorden. Men köttkonsumtionen har även ökat i länder som tidigare inte konsumerade så mycket kött och det bidrar till en enorm marknad och köttindustri världen över. Många djur framför allt nötkreatur släpper ut mycket metangas vilket bidrar till en växthuseffekt.

Koldioxid, metan och lustgas är exempel på så kallade växthusgaser, och de har som egenskap ett kapsla in värmestrålar ut från jorden. Vilket innebär att strålarna stannar kvar och studsar tillbaka mot jorden. Metan som kossorna avger bidrar till en stor förändring till klimatet på jorden och att temperaturen sakta men säkert höjs.

Så kan du rädda miljön

I programmet Köttets Lustar så pratar man om att om vi bara halverar vår köttkonsumtion per person så skulle det innebära att vi faktiskt skulle nå klimatmålet med max 2 graders temperaturhöjning. Och det är faktiskt fullt rimligt att göra eller hur? Om du istället väljer vegetabiliskt pålägg och väljer att äta vegetariskt några dagar i veckan så är du faktiskt där. Idag finns det dessutom ett fantastiskt stort utbud av vegetariska och veganska produkter som ersätter köttet på ett utmärkt sätt. Det finns även smör ost och mjölk utan animaliskt innehåll. Det är alltså enklare än någonsin att hjälpa miljön med rätt matvaror.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *